Ilyen volt – Kulturális Napok 2008

Idén tavasszal egy hónapra ismét a kultúráé volt a főszerep Egyetemünkön. A most is jótékonysági esttel záró második Semmelweis Egyetemi Kulturális Napok több művészeti ág képviselőit fogta össze és adott nekik lehetőséget a bemutatkozásra. Így utólag visszatekintve méltán büszkék lehetünk rá.

A rendezvény gondolata két évvel ezelőtt, az akkori Alkoss! képzőművészeti pályázat és kiállítás kapcsán született meg. Kárpáthi István Keve és Nardai Péter hallgatók (akik akkor Rosta Eszterrel közösen szervezték a pályázatot) szerettek volna egy átfogóbb, színesebb és hasonlóan magas színvonalú programot, amely az egyetemi hallgatóság nagyobb részét megszólítani képes. Ennek köszönhetően fél évvel később, 2007 tavaszán rendezték meg először az első Kulturális Napokat, mely az ideihez hasonló programokkal, egy héten át tartott, és a két instruktor hallgató mellet Csordás Katalin segített a szervezésben.

A jól sikerült alkalmak után idén a két főszervező újra rendezésbe kezdett. Az alapötlet, miszerint az egyes művészeti ágak egy-egy napon mutatkoznak be, megmaradt, viszont mindezt egy hónapra osztották el, így többen, könnyebben illeszthettük be saját programjaink közé a Napok teljes kínálatát. Idén is három nagy szervezet neve fémjelezte a rendezvényt: a Hallgatói Önkormányzat, az Instruktor Öntevékeny Csoport és a Korányi Frigyes Szakkollégium segítette szervezőkkel és anyagi támogatással a program létrejöttét.

A négy alkalomból álló sorozat április elején hagyományosan az Alkoss! pályázattal kezdődött (főszervezője Kárpáthi Keve), melynek sikerét mutatja az Alkoss 2008 Irodalmi Pályázat c. kiadvány megjelenése (a Semmelweis Kiadó gondozásában). Pár napra rá következett a NET Dísztermében a Vers- és Prózamondó Verseny, együtt a Virtuózok Viadalával, ahol a hangszerek mesterei jeleskedhettek (főszervezője Nardai Péter), melyet izgalmas színfoltként követett egy könnyed beszélgetés Varró Dániel író-műfordítóval. Idén újdonságként került a programba a Táncverseny, melyet az Egyetem Markusovszky Lajos Kollégiumában rendeztek (főszervezője Kollárovics Nóra). A Napokat a korábbi rendezvények legjobbjait felvonultató Jótékonysági Gálaest zárta, méghozzá a Díszteremhez valóban méltó eleganciával, melyért a Büfé tavalyi főszervezői, Varga Márk és Kollár Dániel után idén Herczeg György volt felelős.

Maga a program nemcsak átfogóbb szemléletre, de minél nagyobb igényességre is törekedett. A Semmelweis Egyetem összes polgárának hirdették, szeretettel várták az oktatókat, dolgozókat és hallgatókat egyaránt. A szervezők elmondása szerint az egyik legfontosabb céljuk, hogy lehetőséget nyújtsanak a mára sajnos egyre kevésbé jellemző tanár-diák kötetlen találkozásokra, időt és alkalmat a kommunikációra. A szakmai kompetenciát biztosította az az elv, miszerint minden egyes program zsűritagjai közt legyen legalább egy egyetemi tanár és egy, az adott művészeti ágban általánosan elismert, díjazott szakember. Így kapott meghívást a Vers- és Prózamondó Versenyre a már tavaly is zsűriző Cserhalmi Zsuzsa, az ELTE tanára, aki maga is évek óta rendez hasonló alkalmakat; dr. Csillag András egyetemi tanár, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója, valamint zsűritag volt maga az egyik főszervező, Kárpáthi Keve, HÖK Kulturális Bizottság elnök. A Virtuózok Viadalát értékelte dr. Weisenfeld Melinda, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének tanára, aki nemzetközi versenyeken is elismert pontozóbíró és dr. Tóth Péter, a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense. Az Alkoss! pályázat keretein belül az irodalmi kategóriában zsűrizett dr. Kopper László egyetemi tanár, az I. sz. Pathológiai és Kísérleti Rákkutató Intézettől; dr. Táncos László, a Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió igazgatója valamint Kún Éva, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának vezetője. E zsűriből ketten a képzőművészeti kategóriában is pontoztak, kiegészülve Puskás Jenő festőművésszel. A Táncverseny bizottságában Kulik Johanna, a Tánc- és Aerobik Tanszék tanára, profi argentín tangó táncos vett részt a Testnevelési Egyetemről, valamint Imecz Judit egyetemi hallgatónk, kétszeres hip-hop világbajnok és Végvári Tamás EHÖK elnök.

Méltán kijelenthetjük, hogy a Kulturális Napok fénypontja a záró Jótékonysági Gálaest volt. A könnyed, jóleső eleganciába öltöztetett NET Dísztermében várt bennünket a gálaműsor – elsősorban hangszeres, táncos előadások. Fergeteges zongorajátékot néptánc követett, hallhattunk harmonikaszót és láthattunk pergő ír sztepptáncot, elkápráztattak hastánccal és könnyűzenében csengő énekhanggal, egy-egy verset pedig lélegzetvisszafojtva figyeltünk, hogy a fináléban egy humorral fűszerezett jelenetszerű ritmusjátékban oldódjunk fel. Bár üres hely akadt nem kevés, ellensúlyként ott volt a közönség hálás tapsa – ezt az előadók is érezték. A műsor alatt nem csak a fellépőket láthattuk, néha halkan elsuhantak mellettünk csokornyakkendőben, fél kézzel tálcát tartva a gálaest alatt működő Büfé pincérei. Az ingyenes fogyasztás a jótékonykodási kedvet hivatott növelni, csakúgy, mint a Tanácsteremben kapható Kulturális Napok póló és az Alkoss kiadvány is, melyek az adakozók szívességét jutalmazták. Az adományokat évről évre egy választott egyetemi klinikának ajánlják fel, idén a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika részesült támogatásban.

A második Semmelweis Egyetemi Kulturális Napok sikeresen zajlott le, ezt a véleményt osztják a nézők és a szervezők is. Több embert mozgatott meg, mint tavaly, és még többet szeretne jövőre. Kárpáthi Keve egy hálóhoz hasonlította a rendezvénysorozatot, a kapcsolatok hálójához, mely ha egy ponton rezegni kezd, azt az egész háló átveszi. „Nagyszerű érzés volt látni a Virtuózok Viadala előtt, de az egész rendezvény alatt is, amint jöttek a fellépő hallgatók, hozták tanáraikat, hogy beénekeljék a termet, próbáljanak – látszott, hogy fontos volt nekik az alkalom. Szeretnénk, ha minél többünknek az lenne.” – mondta. Hozzátette, idén sokkal könnyebb volt a munka, mert már járt úton haladtak. És tovább haladnak, új terveken gondolkodnak, hiszen jövőre is lesz tavasz – és lesz Kulturális Napok is.

Kíváncsian várjuk.

F.G.

A Kulturális Napok díjazottjai:

Virtuózok Viadala kiemelt díjak:

o Baranyai Zsombor – gitár

o Mészáros Zsolt – zongora

o Magyar Melinda – ének

o Cseh Domonkos-Tóth Bence – ritmusjáték

Vers- és Prózamondó Verseny:

I. helyezett: Becze Ádám

II. helyezett: Hervay Judit

III. helyezett: Erős Fanni és Varga Zsófia

Táncverseny díjazottak:

o Vadrózsák Táncegyüttes – Miklós Júlia

o Adorján István és Marine Mathine

o Kontakt Táncegyüttes

o Celtics Sunrise – Adonyi Nóra

o Tóth Szilvia – hastánc

Alkoss pályázat:

Irodalom:

o Dr. Polgár Patrícia

o Fichó Erzsébet

o Keglovits Klára Zsázsa

o Kelemen Andrea

o Kiss Zsófia Erzsébet

o Módos Dezső

Képzőművészet:

szobor, I. helyezett: Dell Róbert

szobor, II. helyezett: Medvegy Ágnes

fénykép, I. helyezett: Lestár Péter

fénykép, II. helyezett: Lukács Szilvia

fénykép, II. helyezett: Sápi Csilla

fénykép, III. helyezett: Kardos Zsófia

grafika-festmény, I. helyezett: Telkes Tamás

grafika-festmény, I. helyezett: Vámos Dávid

grafika-festmény, II. helyezett: Szigeti Bálint

ozzászólás “Ilyen volt – Kulturális Napok 2008&rdquo témában;

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük