Az IÖCS-év most már valóban a végéhez közeleg. Lement az utolsó nagyrendezvényünk, a Gólyabál is, rengeteg munkával, élménnyel, vendégek százaival és persze eget rengető bulival. Gólyáink egyetemi polgárokká váltak, és ezzel az idei évet teljesítette az IÖCS: felnőtt egy újabb generációnyi instruktor, megérkezett és végigélt egy Gólyatábort 900 gólya, majd föltettük minderre a koronát a Bállal.

Ideje elkezdenünk megalapozni a jövő évet, amely felé az első lépés, hogy 2011. november 10-én megválasztjuk a jövő év vezetőségét. Új, izgalmas kezdeményezésnek indult ezzel kapcsolatban a választáselőkészítő beszélgetések sorozata – két ilyen alkalmon vagyunk már túl. Milyen egy választáselőkészítő? Mi hangzott el, mi történt eddig, kik voltak ott? Erről szeretnék mesélni most Neked.

Az első alkalmak izgalmával ültem le mindkét beszélgetéshez, hiszen szinte teljesen kiforratlan programba vágtunk bele ezzel az új programmal. Maga a cél tiszta volt és egyértelmű: szeretnénk, ha minden instruktor, aki eljön a választásra, úgy érkezzen meg, hogy már ismeri az indulókat, tudja, hogy ki miért, milyen célokkal és motivációkkal indul, mit tapasztalt már az IÖCS-ben – és esetleg hallja azt is, mit gondolnak erről mások, vagy mit gondol erről az aktuális vezetőség, aki a legtöbb indulóval szorosan együtt dolgozott az elmúlt időben. Mindez azért fontos, hogy a választás pillanatában minden választó instruktor valóban megalapozott döntést hozhasson – a rengeteg konfliktust hozó “iránymutatás”, az aláhúzás procedúrája nélkül is.

Ezért a választáselőkészítő alkalmait úgy képzeltük el, hogy pár irányadó kérdést követően mindenki szabadon beszélhessen, kérdezhessen. Bár talán a kezdeti megilletődöttség számlájára írható, hogy nem bombázták túlságosan kérdésekkel az indulókat, ettől még a legfontosabb gondolatok, tervek és célok elhangzottak a második beszélgetésen is. Egy dolog fontos: a választáselőkészítő koránt sem csak az indulóknak szól – pont ellenkezőleg: mindenkinek, aki kíváncsi a választásra és egyben az IÖCS jövőjére (hiszen a választás mellett számtalan olyan téma is fölmerül, amely komolyabb, egész instruktorságot érintő kérdéssel foglalkozik)! Érdemes beülni akkor is, ha csak hallgatni szeretne az ember, és akkor még inkább, ha konkrét kérdése vagy ötlete van a jövő évvel kapcsolatban.

Mi is történt a legutóbbi találkozón?

A jó hangulatú kezdő bemutatkozó kör után elsőnek fölszólaltak ismét azon instruktorok, akik jövőre vezetőségi pozícióra vállakoznak. Így a következő nevek és posztok hangzottak el: a 2012-es év képzésfőnöki posztjáért Jancsó Sándor és Pölöskei Gergely indulnak; táborért Hegedűs Orsolya és Szarvas Gábor; bálszervezőnek Füsi Katalin és Talpai Szabolcs. Az alelnöki posztra két jelölt is vállalkozna, Nagy Dóra és Dúl Zoltán személyében, elnöki posztért pedig Téglás Barbara indul.

A nevek és pozíciók elhangozta után beszéltünk motivációkról, tervekről és gondolatokról a jövő évi programokat illetően. Végül a jelenlegi vezetőség is szólt pár szót az indulókról és arról, hogy mit látott ez évi, vagy korábbi munkájukból, ez alapján pedig mit gondol jelenlegi céljaikról.

Úgy gondolom, hogy a második előkészítő beszélgetés már valóban úgy sikerült, amilyennek azt eredetileg szántuk. A pontos elhangzottakat ide leírni hosszú is lenne és nem is érdemes: mindenkit csak buzdítani tudok, hogy jöjjön el a következő, egyben utolsó alkalomra, amely 2011. november 7-én lesz. Fontos, hiszen meghatározó erejű a választás eredménye, és legalább ennyire lényeges, hogy mindenki legjobb belátása szerint és minden kellő információ birtokában szavazhasson. Várunk sok szeretettel!