EKK – új kezdet az IÖCS-ben

Kedden sikeresen lezajlott a tábori elosztó, megkezdődtek a fölkérések betűkbe és gebinekbe. Idén két jelentős újdonsága lesz a Gólyatábornak: immár hat betűvel képviselteti magát az ETK, emellett pedig egy teljesen új kar, az EKK csatlakozik a megszokott négy mellé. Ez utóbbiról szeretnék pár sort írni Neked, mielőtt elárasztanának az innen-onnan hallott, kétes információk.

Április közepén, nem sokkal a betűfőnökök fölkérése előtt kaptuk a hírt, hogy az eddigi homályos információkkal szemben most már biztosra vehető, hogy szeptembertől hat karral indul meg a képzés a Semmelweis Egyetemen. Egyértelmű, hogy ez az IÖCS-öt is érinti, hiszen az egész tábori rendszerünk az egyetemi beosztást követi: amellett, hogy mindannyiunknak nagyon fontos a karok közti jó kapcsolat (sokszor baráti viszony), a gólyák alapvetően a saját karuk szerint kerülnek betűbe.

Egy új kar megalakulása nem mindennapi történés – és egyben nem mindennapi feladat az instruktorok számára sem. Nem kevesebb a cél, mint egy új kari identitás megalapozása, egy olyan, eddig nem létező csapat összekovácsolása, mely képes annyira összehozni a gólyákat, hogy akár már egy év múlva saját, EKK-s instruktoraik álljanak a betű élére. A feladat persze nem is kivitelezhetetlen, hiszen részben EKK-s instruktorok már vannak: az új, teljes nevén Egészségügyi Közszolgálati Kar részévé válik (a Semmelweis Egyetem saját újságja szerint) az Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet, vagy ahogy ismerheted, az Eü. szervező, mely eddig az ÁOK kilencedik betűjét adta. A kar része lesz továbbá az Egészségügyi Menedzserképző Központ, a Mentálhigiéné Intézet és a jelenleg ETK-n induló Népegészségügyi Ellenőr szak.

Korábban betűként is említettem az EKK-t, ami nem véletlen. A keretszámok alapján innen ugyanis idén nagyjából 30 gólya várható a táborba, ami tulajdonképpen könnyebbséget is jelent, hiszen mostanában nem ritka a közel 50 fős ÁOK-s betű – ahol az évek alatt egyre több gólya jut ugyanannyi instruktorra. Logikus, hogy az új kar így önállóan egy betűt képezzen a táborban. A karon belüli szakokat szétszedni már csak azért sem érdemes, mert maga a táborprogram is legalább 35-40 fős betűkre van kialakítva. (Korábban pont az alacsony létszám miatt kapcsolódott az Eü. szervező az E betűhöz.)

Hosszú ideig kerestünk olyan instruktort, aki elég tapasztalt ahhoz, hogy elbírjon egy ilyen feladattal. A helyzet azért sem könnyű, mert olyasvalaki kell, aki (már) nem kötődik annyira más betűhöz, és aki ismer annyi tapasztalt instruktort, hogy tudjon kikre támaszkodni a betűépítés során. És nem utolsó sorban olyan ember legyen, akiben maradéktalanul megbízunk, hiszen az ő felelőssége mi felelősségünk is, mint táborfőnököké. Végül az új kar, azaz betű főnökének Téglás Barbit választottuk.

Az új főnök feladata, hogy az Eü. szervezősökkel közösen, de nem csak velük, lerakja az új kar alapjait. Nem új Eü. szervezőt akarunk építeni, hanem EKK-t (habár idén is szép számmal lesznek Eü-s instruktorok a betűben). Nem az a fontos, hogy a főnök tisztában legyen az összes szak és szakirány összes jogi és tanulmányi kérdésével. Az IÖCS-ben csapatot építünk, kapcsolatok alapjait teremtjük meg, a gólyákkal (és az instruktorokkal) foglalkozunk, akár egy ÁOK-s betűn belüli zárt közösségről van szó, akár egy olyan ETK-ról, ahol évek óta keveredik mentőtiszt, gyógytornász és dietetikus. A főnök feladata ennek a csapatnak az építése és összetartása – és hogy kapcsolatai révén megszerezze a kellő információkat, vagy elirányítsa a gólyákat a megfelelő emberekhez.

Ez röviden az EKK eddigi története. Új rendszert kialakítani nem könnyű. De szükséges. Ami biztos, hogy az új helyzet rengeteg instruktorban rengeteg kérdést generál(hat) – olyat is, amire itt nem kapott választ. Ha Benned is fölmerült bármi ilyen, akkor nyugodtan keress vele minket – sokkal jobb félreértések és feszültségek nélkül betűt, és ezáltal tábort építeni. Ha pedig kérdésed nincs is, de akár tennél valamit, egy dologban biztos segíthetsz, akár ÁOK-s, GYTK-s, ETK-s vagy FOK-osként is: támogassuk az új jövevényt, mert szüksége lesz rá. :)

Mi Zsuzzsal így fogunk tenni, és egyben izgatottan várjuk, hogyan is indul majd az immár ötkari 2010-es Gólyatábor.

ozzászólás “EKK – új kezdet az IÖCS-ben&rdquo témában;

 • Szerintem ha csapatot akarunk, akkor érdemes olyan vezetőt találni, akit a potenciális csapattagok elfogadnak…

 • Nem is kéne “új eü.szerv.”-et építeni, mert a “régi” sem szólt másról, mint, idézem: “hogy csapatot építünk, kapcsolatok alapjait teremtjük meg, a gólyákkal (és az instruktorokkal)”.
  Az eü.-ben mindig voltak más karról, szakról instruktorok, még akkor is amikor elegen lehettek volna csak az eüsök a betű számára. Az EKK valóban nem az “új eü.”!! Bár az eü. egyébként eddig jól működött, vagy ha valaki ezt nem így gondolja, az elfelejtett szólni az elmúlt 4 évben….
  És ahogy az eü. megteremtését sem bízták másik kar instruktorára anno, (még úgy sem, hogy lehet, hogy akadt volna “alkalmasabb” személy), úgy az EKK építését sem célszerű, főleg úgy, hogy mindenki elismeri azt a lányt akinek ezt valójában kéne csinálnia. (Név a szerkesztőségben:))

 • Lehet, hogy az eüsök véleményét sem ártana megjeleníteni! :)
  “Mielőtt elárasztanának az innen-onnan hallott, kétes információk.”

 • hát abban biztos vagyok,h Barbi nagyon jó csapatot fog csinálni!
  abban viszont elnézéseteket szeretném kérni,h elhamarkodottan írtam,ugyanis a hátteret nem ismerem!
  nem szeretném senkivel sem összeakasztani a bajszomat!

  puszi

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük