Az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) és az instruktorok több mint 20 éve vesznek részt a Semmelweis Egyetem hallgatói életének szervezésében. Jelenleg az Egyetem legnépesebb hallgatói szervezete, mely évente több mint 25 rendezvényt tudhat a magáénak. Ezek között szerepel számos kisebb, csak a csoport tagjainak szóló rendezvény. Mégis, igazán büszkék a teljes egyetemi polgárságot, de legfőképp az elsőéves hallgatókat érintő Gólyatáborra és Gólyabálra vagyunk.

Itt, Kedves Olvasónk, igyekeztünk ennek a 20 évnek a krónikáját lejegyezni úgy, hogy az események sora közt sok személyes élmény, színes emlék is helyet kapjon.

Tótth Árpi (volt EHÖK elnök, IÖCS elnök) visszaemlékezésével indítunk. Köszönet érte!

_________________________________________

1990

„Ekkor voltam F-es gólya. A tábort Tatán tartottuk, itt ittam utoljára 25 Ft-os sört a tóparti kiülősök egyikében. Gólyatábor első estéjén hidegtálkészítő-verseny, amit talán a B vagy C nyert, mert ők beültettek a tálcák közé egy bikinis csinos gólyalányt (szerintem sportszerűtlenül :)). Hatalmas rock&roll partik reggelig.

Ősszel a bál nagyon kellemesen sikerült – ekkor még volt a bál elején (belépőként) valamilyen rendszer: útvesztőben kellett végigmenni a NET zöld-barna előadók között, miközben az instruktorok performanszokkal szórakoztatták az átvonuló közönséget. A nyitótáncok az Aulában voltak, az F volt a legjobb, tangót adtunk elő. Ekkor még a Díszteremben talán csak asztalok voltak, vagy azok sem….

A színpadon az akkor még elmaradhatatlan Bergendy Tánczenekar, élőben. Bravúrosan.

_________________________________________

1991

Tavasz: képzés. A hétközi alkalmak (talán 4-5 volt belőle) hihetetlen jók voltak, hála Mihályi Satyának. Soha sem volt vezető az IÖCS-ben, de a jó hangulat egyik kulcsfigurája volt. Engem úgy vettek fel, hogy a képzős hétvégét kihagytam, ami akkor ritkaság volt, de Satya állítólag közbenjárt és kezeskedett értem. Májusban megkeresett Mohos Anita, aki szintén még elsőéves, újonc, friss instruktor volt, hívott a H betűhöz. (Ott még volt szabad hely.)

A nyár sok szempontból meghatározó volt: ennél a betűnél együtt instruktorkodtunk Borhi Karesszal, Hargitai Bálinttal, Mohos Anitával. Fél évvel később egy közös akció után így négyen alapítottuk meg a rejtélyes MÖCS-öt, amely később titokban átvette az uralmat az akkori egyetemi diákélet felett. (1994-ben Mohos volt a MÖCS elnöke, Hargitai Bálint az IÖCS elnöke, Borhi Karesz az IDA – Instruktori Diákalapítvány – Kuratórium elnöke, jómagam pedig az egyetemi HÖK elnöke.)

Tábor. Nagyszerűen sikerült 5 nap volt. Első éjszaka rávettük a gólyákat egy kis tilosban történő pancsolásra, de elszúrtuk: a közeli strand helyett a „Fényesre” mentünk át, ami elég messze van a tábortól. Visszafelé már két gólyalány támogatott (akkor már 48. órája voltam fent). Az éjszakai akadályversenyen Hargitai Bálinttal voltunk egy állomás (végig az Öreg tó partján kellett haladni, de nem ért körbe a pálya).

Apróságok: volt még tábori olimpia, vurstli, és ha jól emlékezem, ekkor volt az első iszapbirkózás is. Ilyen párosításokra emlékezem: Satya vs. Topi, Kiru vs. Atom Anti. A kommentátor Bátori Zoli.

Ősz: Gólyabál. Nagyon „elegáns” bál sikeredett. A belépőnél bélcsatornát építettünk fel, az előadók felé vezető lépcső elején nagy szájat kerítettek kartonból, fogakkal, majd ha a lépcső tetejére ért egy csoport, azokat kötéllel körbekötöttük („falat”), majd a bárzsingon keresztül a gyomorba juttattuk (Barna előadó), ahol én voltam a mucintermelő sejt, és tojásfehérjével kentem be egyesek arcát (meglepetésszerűen). Nagyon utáltak ezért, mert sok lányról lejött így a gondosan felvitt smink, vagy megrongálódott, elkenődött.

Megnyitó táncra nem emlékszem (de volt, mert mi is – a „H” – táncoltunk) és Bergendy ekkor is volt. Ekkor adtuk elő a „Jóbarát, hűbarát” c. számot X. Zolival, Király „Kiru” Zoltánnal. (Keselyűk dala a rajzfilm „Dzsungel könyvé”-ből). Fellépett az Instruktor Alkalmi Rockzenekar (Fekete András gitár, Hargitai Bálint billentyű, X. Balázs dob, Tótth Árpád „ének”) három saját számmal, ebből az egyik Hargitai Bálint szerzeménye volt, az „Álomautó”.

Ekkor ősszel indult el az IÖCS játékkönyv összeállítása. Ennek fő koreográfusai emlékeim szerint Détár „Bia” Bianka és Kemény Viki voltak, de többen is közreműködtünk. Bia gyűjtötte össze a játékokat, egyenként kis cetlire írva – az én vállalt feladatom ezek számítógépre vitele volt. Ekkor tanultam meg gépelni, addig ugattam ezt a témát. Otthon a 286-os, 640 kB memóriás 40 MB HDD-s gépemen WordStar-ban készültek a játékleírások. Bár Kemény Vikivel többször megfogadtuk, hogy addig nem vesszük át a diplománkat, amíg ez a játékkönyv össze nem áll, ezt nem sikerült teljesítenünk, de azt mi sem gondoltuk, hogy majd 6 év telik el, mire a projekt révbe ér. (lásd később! – sokkal később)

_________________________________________

1992

Képzés. Régi rend szerint a jelentkezők csoportokba kerültek, ahol hetente képződtek, majd jött a hétvége. Ha jól emlékezem, Dobogókőn volt, de ott sem voltam. (állítólag nagy medencés bulit nyomtak…) Itt vezetőséget választottak, ami nem volt könnyű, végül Bognár Zsolt elvállalta a bálig a vezetést.

Tábor: Nagyon széteső volt a banda, lényegében júniusig semmilyen tábori előkészület nem történt. A táborvezető augusztusi pótvizsgára készült, a helyettese meg váratlanul elhúzott két hónapra külföldre. Ekkor négyen (Simonyi Gyuri, Mohos Anita, jómagam, meg talán Détár Bianka) elhatároztuk, hogy tenni kell valamit. Még a tábor helye sem volt lefoglalva (!), nemhogy a levelek kiküldve a gólyáknak.

Lényegében 1 hónap alatt raktuk össze ennyien a tábort – viszont nem Tatára, hanem engedve Simonyi Gyuri nyomásának (meg az idő szorításának) Zánkát foglaltuk le. Tata szokásos időpontja addigra már foglalt volt. Zánka nagy hiba volt. Minden óriási távolságokra egymástól, a csoportok szétszakadtak, az össze nem fogott instruktorok mindenfelé vitték a betűiket, a programokat nem lehetett időben kezdeni, a kommunikáció megoldatlan volt. A tábori rádiót sem kaptuk meg, így nem mondhattuk be, mikor, hol, mi lesz…

Ettől függetlenül az éjszakai akadályverseny elég ütősre sikerült, ezt már az újonc elsősök szervezték (Rácz „Móc” Gergő és Fazakas „Bleró” Zsolt volt a két fő ötletgyáros és koordináló) – mi Hargitai Bálinttal mindenesetre élveztük.

Egy óriási adottsága volt Zánkának: a Balaton. Volt vízivetélkedő, tényleg hangulatos számokkal – ez valóban jól sikerült. Viszont még az ősszel lefoglaltuk Tatát a következő nyárra. Itt is volt vurstli – leginkább egy momentum ragadt meg bennem, a futóvad lövészet: Atom Antira és Kirura lehetett tűzoltófecskendővel lőni.

Ez a Tábor botrányoktól sem volt mentes: nagyon sok nem instruktor is megjelent, 1-2-3 napot ott voltak, pénzt nem adtak be, nem dolgoztak, csak szórakoztak és bomlasztottak. Ekkor jegyeztem meg véletlenül halkan – a szintén bosszankodó – Borhi Karesz füle hallatára, hogy ha én lennék is a főnök, ilyet nem engednék meg. Ennek az aprócska momentumnak a következményei rendkívüliek voltak – az IÖCS-re és a HÖK-re nézve.

Ugyanis 1992. szeptemberében megjelent a Medikus c. újság első száma (főszerkesztő: Szabó Gábor). Ebben két cikk is foglalkozott a Táborral, az egyiket Kontár Gábor írta, aki mellesleg instruktor volt, mégis elég dehonesztáló glosszát rittyentett. A HÖK vezetését az akkori IÖCS vezetéstől távolabb álló jóemberek feltüzelték az IÖCS ellen. A vádak: a tábor béna, elfecsérlik az instruktorok az Egyetem pénzét, csak buliznak és gólyalányokat deflorálnak, stb. Egyértelműen ki akarták venni a tábor és bál szervezésének jogát az IÖCS kezéből. Ráadásul a HÖK vezetés nagyon hajlott az erős kéz politikájára. Ilyen hangulatban került sor az új vezetőség megválasztására a Hársfa Kollégium pincéjében. Itt a régi vezetés teljesen visszavonult, lényegében minden pozícióba csak új, akkor harmadéves instruktorok kerültek. Borhi Karesz és a véleményformáló „vének” javaslatára végül engem választottak nagyfőnöknek, alfőnököm Popik Ervin lett, táborfelelősök Mohos Anita és Hargitai Bálint, a képzésfelelős Détár Bianka és Kemény Viktória, a kincstáros pedig Balázsovics „Bazsó” Judit.

A HÖK-el sikerült megállapodnunk abban, hogy a bált megszervezhetjük, és ha jól sikerül, akkor maradnak a dolgok a régiben.

Bál.Nekem az egyik legemlékezetesebb bálom volt, pont a tét miatt. Nagyon elegánsra szerveztük, azt hiszem, ekkor már a belépő keringő pályát (mint bélrendszer, érrendszer) elhagytuk. Bergendy itt is volt.

A HÖK gratulált, és ekkortól szent volt a béke a két szervezet között.

_________________________________________

1993

Nagy ambíciókkal vágtunk neki ennek az évnek. Mindenek előtt meg kellett teremtenünk az IÖCS legitim működési hátterét. Lenyomoztuk, hogy mi is az az „öntevékeny csoport”, az Egyetemen ki alapíthat ilyet, mi a működés feltétele stb. (Nyolc egyetemi polgár tetszőleges témakörben alapíthatott ilyen csoportot, melyet csak be kellett jelenteni az Egyetem Rektorának, aki lajstromba vette, és kész.) Mi ehhez alkottunk egy SzMSz-t is, előástunk egy ősrégi anyagot és azt teljesen átdolgoztunk, végül februárban egyesületileg el is fogadtuk. Talán otthon a relikviák között még találok belőle egyet mutatóba. Ebben a folyamatban – mint annyi másban is – Popik Ervin lendülete sokat jelentett.

Tavasz: Elindultak a képzések, hihetetlen mennyiségű gólya jött össze, törtük a fejünket, hogyan is ejtsük meg a kiválasztást. Végül úgy döntöttünk, csak az lehet instruktor, aki egy hiányzással végig ott van a képzéseken, de a képzős hétvégén a megjelenés elvárás.

A hétvége helyszínéül Détár Bia szervezésében az Esztergom melletti Búbánat-völgybe mentünk egy panzióba.

A panziót úgy kaptuk meg, hogy ebéd-vacsora megoldott, de a reggeli nem. Ugye az első esti (péntek) vacsi nem is gond, mindenki hozta a hazait, amit a „csak azt ehetsz, amivel a társad megetet” játék keretében közösen fogyasztottunk el. Én pl. Atom Anti jóvoltából életemben akkor először – és eddig utoljára – ettem Pedigree Pal marhahúsos kutyaeledelt. Vazze.

Reggel viszont jó korán elindultunk Satyával és Mohossal Esztergomba megvenni két nap reggelijét kb. 80 embernek: 300 péksütit, 150 liter tejet és kakaót, néhány kiló párizsit, stb. Ez nem ment minden zökkenő nélkül, ugyanis szombat reggel a legtöbb esztergomi boltban összesen nem volt ennyi áru, és nem akarták nekünk odaadni, mert akkor mi lesz a rendszeres vevőikkel. A legdurvább egy diszkont áruház volt, ahol a pultos néni már ki is szolgált volna, de ekkor jött a főnök, és minősíthetetlen stílusban osztott ki bennünket, hogy mit képzelünk, tudja Ő, hogy itt mi fel akarunk mindent vásárolni, hogy aztán a bolt előtt majd felárral eladjunk mindent. A válasz erre Satya udvarias intése, mint egy nagyvonalú kommandós vezér a vert ellenség színe előtt – és minden bevásárló kocsit (hármat, négyet) otthagytunk a bolt közepén, dugig mindenféle áruval, és színpadiasan távoztunk. Egy kisebb boltban gyorsan megvettünk annyi cuccot, hogy a már éhező csapat kibírja ebédig, aztán hárman kisbusszal irány Pest. Ott az újpesti valamelyik első bevásárlóközpontban (nem volt még ennyi, mint ma) gond nélkül megvettünk mindent, viszont lemaradtunk a délelőtti fejtágításról.

Este óriási buli: azt hiszem, ekkor rendeztek a gólyák táncversenyt az instruktoroknak. A forgatókönyv ismert: feltesznek egy zenét, és a parkettre szólított párnak arra a dalra megadott táncot kell lejtenie. Kiru – Atom páros pl. rockyzott. Ha egy halk, idejekorán fülembe súgott jótékony figyelmeztetést nem veszek komolyan, akkor nagyot szívhattam volna, ugyanis az utolsó szám egy különlegesség volt: magánszám, sztriptíz – és én. Viszont valahogy volt rajtam fürdőnadrág… Az este kellemesen telt, vurstli volt, én régi magánszámomat, a szellemidézést adtam elő. Aki ott volt, nem felejti – ők tudják, miért.

Vasárnap felvettük – egy kivételével – az összes lejött gólyát instruktornak – lassan 100-hoz közelített a létszámunk.

Tavasz végére összeállt a tábor terve is, beosztásokkal, programokkal, felelősökkel. Elhatároztunk, hogy csak az jöhet le, aki ott dolgozik, vagy akit a vezetőség meghív, a többieket kirakjuk a táborból. A nyakbavalót ezért sokkal komolyabban akartuk venni. (Vettük is.) Külön „rendfenntartó, beléptető” alakulatunk volt, pont a kéretlen egyének kiszűrése, illetve kitessékelése érdekében.

Megújult a Gólyahír. Popik Ervinnel és Hargitai Bálinttal MS Wordbe tettük át a szöveget (magyarán begépeltük újra az egészet), Popik Ervin fergeteges Larson karikatúrákkal egészítette ki. (ezekből még mindig akad a 2006-os Gólyahírben is! Ez aztán az elismerés!) Kedvenc előlapom sajna kimaradt, de az idők változnak. Nagy meló volt 386-os, fekete-fehér monitoros gépen annyi grafikát tartalmazó Word fájlt formázni, de megoldottuk.

Szerveztünk gőzerővel. Tavasszal ebben még Hargitai Bálint is nagyon aktív volt, Mohossal hármasban személyesen mentünk el Tatára, és – az öregek bölcs tanácsára hallgatva – egy nagy csokor virággal leptük meg a táborfőnök asszonyt. Így gyorsan meg tudtunk egyezni a tábor bérleti díjában, a táborrádió használatában.

Popik Ervin egyébként a készülődésben megint hozta a formáját: teljesen ismeretlenül beállítva egy profi rádiós céghez, ingyen (jelképes letéti díj ellenében, melyet visszakaptunk) elhozott nekünk a tábor idejére 4 tényleg felső-közép kategóriás adóvevőt (nem játékszerek voltak). Ezzel a tábor szervezhetősége új dimenzióba lépett: nem volt szaladgálás, meg „ki hol van” stb. A táborvezetés mindig ura volt a helyzetnek.

A táborból sokra nem emlékezem. Mohos nyerte az éberségi versenyt, Ő csak 4 órát aludt, míg mi Bálinttal asszem kb. 8 órát is. Reggeli párizsi volt, tej, és egyebek, amit a tavasziakból tanulva egy közeli közértben már 4 héttel korábban lefoglaltunk.

A vízivetélkedő óriási felhőszakadás miatt elmaradt, pedig Bleró hatalmas traktor belsőket is szerzett az egyik feladathoz. Ezeket a MOL kútnál órákig fújtuk (nem bírták a kompresszorok), a kutasok eléggé morcosak is voltak. Viszont felderült a képük, amikor látták, hogy a felfújt belsők akkorák (ember átmérőjűek) hogy nem férnek bele a kisbuszba (egy akkori Mitsubishi) így egy-egy embernek kellett a táborba visszagurítania. Nagy élmény volt, és látványnak sem utolsó.

A tábor nagy durranása a Rocky Horror Instruktor Show volt – ami Bátori Zoli és Bálint közös ötlete volt. Nagyon sokat próbáltuk, végig titokban tartottuk, és elmondható, hogy fergeteges siker volt. Mi legalábbis nagyon élveztük. Én játszottam a teremtmény, Rocky szerepét, egy szál aranysárga fürdőnadrágban, sárga fényben… Nem csoda, ha Lovas Nelly és a HÖK Irodában dolgozó Tósoki Anikó bortól mámorosan azon visongtak, hogy a „tótárpin nincs semmi!” További szereplők:

Dr. Frank-N-Furter Hargitai Janó

Janet Weiss Vasziljevics Sömjén Réka

Brad Majors Brandt Fecó (I. sz.Gyermekklinika)

Riff Raff Hargitai Bálint

Magenta Mohos Anita (I.sz. Pathol. Int.)

Columbia Gáborján Anita (FOG klinika)

Rocky Horror Tótth Árpád

Eddie Kiru

Dr. Everett Scott: Borhi Károly

és volt még tánckar is…

Ezt az előadást 1993. november 27-én a Vörösmarty műv. házban ismét előadtuk, kb. 200-250 fő előtt. Ezen eseményről már nagy plakátok és emlékbögrék is készültek. (Nekem még mindkettő megvan J!) Ja, és van videó is, de azt én sem láttam, Mohosnál fellelhető!”

_________________________________________

Lendületünk Tótth Árpi leköszönte után sem torpant meg. Az új programok, rendezvények megjelenése – esetleg régiek helyett is – tovább folyt, nem kevés fordulattal, történettel.

_________________________________________

1995

A táborban egész végig esett, a sportnap döntőit is a Tatai edzőtáborban tartottuk. Ekkor volt egy Esernyő című musical, nagy sikerrel.

_________________________________________

1996

Az Egyetem Szenátusa egy határozat alapján az öntevékeny csoportok felügyeletét a HÖK- re bízza.

Háry János vetélkedő Gesztes szombatján.

Az első egyenpólós betű, a „Fanatikusok”. Az Esernyő c. musical második felvonása. A Bálon fergeteges sikerű instruktortánc („Hit the road, Jack”). Új instruktorok felvétele a bál után volt, aki dolgozott azt felvettük. Nagyjából ekkor születik meg a „blaszt” kifejezés, mellyel azokat az instruktorokat illetjük, akik a táborban lent vannak, de még nem instruktorok.

_________________________________________

1997

Tavasszal elkészül a Répa című burleszk (a film története külön megérne néhány bekezdést, de eltűnt az egyetlen kópia a műből, nem tudjátok, merre van?), és megalakul a MAKIPÖCS. Képzésnél még bármennyi instruktor csapódhatott egy csoporthoz. Itt még volt képzés után szelekció, nem sikerült jól. Első színes póló az „A”-ban volt, szép világoskékben masíroztak, de nem igazán volt hozzá nevük. Itt volt először klip, ami 2000-től lesz fix program. Ezelőtt rövid színdarabok voltak utolsó este, csak az mindig elhúzódott A bálon először volt Egri Borozó.

_________________________________________

1998

Gesztesen akadtak szervezési problémák: Első este kis csúszás miatt kinn rekedt a tömeg a Vár előtt. Csírék pontot tesznek egy 6 éve húzódó ügy végére és elkészítik a Játéklistát.

A tábor nem ment zökkenőmentesen. Nem volt „teljes” az összhang a vezetőségben.

A bálon ír tánc az instruktortánc. Az év végére elkészül az első visszajelzéses kérdőív az IÖCS-ről, amit a záró gyűlésen töltenek ki a tagok. Végleges tagfelvétel a bál után. Egy előzetes szelekció volt a képzés után is, de ez csak néhány embert érintett. Ez az év, amikor felvesszük a kapcsolatot más egyetemekkel. Először a Károli jogi karral.

_________________________________________

1999

Azzal kezdjük az évet, hogy Kemény Viki és Svéd Tamás irányításával tartunk egy csapatépítést a vezetőségnek (meg képzésfőnökök, képzéselőkészítő tábor) Tatán, ahol egy fantasztikus bizalomjáték és egy jégkrémtorta nagy szerephez jut.

A képzésen először maximáljuk a résztvevő instruktorok számát. A képzésfeladat az Egri csillagok, különböző stílusokban. Ez az az év, mikortól mindenkit, aki elvégzi a képzést, felveszünk. Gesztesen „élő kapcsolás” a Rómában tartózkodó SGM-mel és talán ez az IÖCS történetének egyik legnagyobb „tréfája”. A Gólyatábor előtt tartunk betűfőnökképzést, Csórit kérjük fel a vezetésére.

_________________________________________

2000

Az év első vezetőségi ülésén elhatározzuk, hogy maradunk a „mindenkit befogadunk” elv mellett – innen számíthatjuk az instruktorok létszámának megugrását.

Tavaszra is szeretnénk Gólyahajót, ez hiba volt, alig töltjük meg a bárkát. Nyáron Rév Laci irányításával újra készül egy musical (Háború és béka). A képzésen először szimulációs program („Gólyahajó”), azelőtt szombat délelőtt „Forgószínpad” volt. Délután meg sokáig portya volt, azt váltotta az akadályverseny.

_________________________________________

2001

Molnár Heni nagyfőnök az első senior elnöke az IÖCS-nek. A tábori musical a „Bulcsú a fegyverektől”. Ettől kezdve nem blaszt szervezi a tábori akadályversenyt.

Ebben az évben Balatonszemesen volt a betűfőnökképzés (a képzéshétvégék 1999-től rendszeressé váltak)

_________________________________________

(…)

2004

Az folytatódik az áttelepülés az F18-ból az F08-ba.

A képzés témája időutazás. Kb. 170 jelentkező, az eddigi legtöbb. A Portya a Városligetben van, és akadályverseny jelleget vesz fel. A képzés meghosszabbításaként megszületik az IÖCS Klub.

Egy tatai csendrendelet miatt az akadályverseny 18:00-kor kezdődik és 22:00-ra véget ér – hivatalosan. A Kristály strand bezárása miatt, a tábor területén tartunk vízivetélkedőt – a Palacsintázó és egy plüssmacska vesztére. Ekkor van először a táborban sörsátor. Hivatásos biztonsági szolgálat védi a tábort – sikerrel. Az egyik legnyugodtabb Gólyatábor.

Az évkezdés és a Gólyahajó rendben zajlik. Felújítjuk a nagyszínpad néhány elemét.

Apróbb kommunikációs zavarok miatt, feszült hangulatban kezdődik a Gólyabál, de annál jobb hangulatban ér véget. Közvetlen támogatási megállapodást kötünk a Pannon GSM–mel. Megközelítjük a 3000-res „pszichológiai határt” Gólyabálon. Itt is biztonsági szolgálatot alkalmazunk a hatalmas tömeg rendben tartására.

Az IÖCS szervezi az ÁOK felezőbuliját, pedig nem is akarta, de ez a későbbiekben is így marad, még ha névleg nem is IÖCS rendezvényről van szó, jobbára instruktorok aktívak a szervezésben.

A tisztújító közgyűlésen 4 év vezetőségi munka után nem indul újra pozícióért Kállai András. Az Év instruktorának választjuk Halasi Tamást, aki egyben a következő év IÖCS Elnöke lesz.

_________________________________________

2005

Felújítjuk az F 08/3-as irodát. Éles, de névnélküli bírálatsorozat éri a vezetőséget az akkori honlap fórumán. Megalakul végre az Instruktori Szponzori Bizottság, melynek ötlete már elég rég felmerült.

A képzésre jelentkezők száma 250 körüli, minden eddigit felülmúl. Témája: nemzetek állatai. A portya visszakerül a belvárosba, az ott lakók vesztére. A gesztesi szombat délelőtt átalakul, a hajószervezés 2 részben történik szituációs játék formában, vele párhuzamosan forgóhelyszínes játékok és ezek megbeszélése van. A pakolók szintet lépnek és Rangerek lesznek.

Komoly aggályokat vet fel a Gólyatábor instruktorok általi hangosítása, amelyből nem kevés bosszúság származik. A megszűnt Medikus újság helyett a Szinapszis égisze alatt jelenik meg a továbbra is IÖCS által szerkesztett Gólyahír, és egy héttel későbbre csúszik a Gólyatábor ideje, a felvételi rendszer módosítása miatt. A TF is velünk táborozik.

A nagy lázadozás ellenére keretet kap a Gólyatábor. Témája az ókori Görögország. A betűk, a gebinek és a programok az imidzsüket ehhez kell igazítsák. Felmerül az a „NAGY KÖZÖS TORTA” ötlete – mindenki nagy örömére. Elkészül az első tábortánc, a Risza. A rossz időjárás miatt elmarad a vízivetélkedő. Orvul megrendezi Kesztyűs Viktor az első kooperációt. A takarítók is szintet lépnek: Cirkálók lesznek. A 2 táborfőnök egy fán végzi.

Megszületik az Ökörsütés. A Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán működő Szent Schönhertz Senior Lovagrend (SSSL) és az IÖCS közösen tinovornyál az EFK Nánási úti kollégiumában.

Megújul az IÖCS Egyesület SzMSz-e, elindítjuk a Semmelweis Egyetemen is az Egyetemi Élet informatikai hírlapot. Külső cég hangosítja ismét a Gólyahajót és a Gólyabált. A hajónál elszámoljuk magunkat pár jeggyel – vagy kétszázzal, de nem süllyedünk el.

Nagyban átalakul a Gólyabál finanszírozási háttere. Rekord, 3000 fölötti a báli létszám (ez nem egy időben tartózkodik a NET-ben). Megszületik a Galéria Klub, mely azóta a bál egyik legkülönlegesebb színfoltja. Lekerül a programból a karaokee. Ismét feltűnik az IDA.

A tisztújító közgyűlésen, ismét az Év instruktorának választjuk Halasi Tamás. A leköszönő vezetőség egyetlen tagja indul újra pozícióért, Lőrincz M. Ákos, az Egyesület következő elnöke.

_________________________________________

2006

Az első gyűlés 1 perces csendben kezdődik.

A Corvinus Egyetem ÖCSI csoportjával újra felvesszük a kapcsolatot, kölcsönös a meghívás egymás képzésébe és közös hajóbulit szervezünk az Európa konferenciahajóra. Elkezdünk függetlenedni a DC informatikai rendszerétől. Elkészül a második IÖCS honlap, de naprakész információval feltölteni nem sikerül. Először választunk kari főnököt az ÁOK-n.

A képzés témája alvilág. A jelentkezők száma 200 körüli. A csapolós képzés megszületése. Várgesztesen nem osztjuk újra a blasztokat, ami igencsak pozitív hatással van a képzéscsoportok hangulatára. Átalakul az akadályverseny – egyértelmű iránymutatást kapnak a szervezők, hogy máj helyett inkább ügyességre legyen szükség a feladatok megoldásánál. Kétrészessé válik a seniorbúcsúztatás, és ennek keretében feladatot kapnak a seniorok.

Felújítjuk a több éve nem használt hangrendszerünket. Felvesszük a kapcsolatot az Egyetem Marketing Osztályával és igyekszünk más hallgatói szervezettekkel is egyeztetni a rendezvények időpontját, mert a programok száma jelentősen felszaporodott.

Az első 6 napos Gólyatábor! Témája mesevilág. Új programok: kötélhúzás, óriástwister, élő sakk, divatbemutató. Elmarad a vízivetélkedő a „Hideg” miatt (J Szeretünk Hajni!). Külön választjuk a klipet és az eredményhirdetést. Új gebinként mutatkozik be az Üvegtigtris (lángosos) és a Süssü (a pizzasütő). A Testnevelési Főiskolai Kar instruktorai és HÖK-je külön Gólyatábort szervez Várgesztesre. Ezzel megszűnik a Tatai táborba érkező gólyák karonkénti limitje és a nagy közös SE Gólyatábor is.

Kiköltözünk a Tranzit-raktárból, de kiharcoljuk az A05 helység teljes használatát raktárként. Először zajlik IÖCS szervezésben a Jegyzetbörze. A HÖK támogatásával megrendezzük a Semmelweis Egyetemi Börzét az EFK Vas utcai épületében, ahol hallgatói és egyetemi szervezetek mutatkoznak be a hallgatóknak.

A Gólyahajó 22:00-kor kezdődik, kikötés után az álló hajók az afterparty helyszínei.

Elkészül az első gólyabáli honlap. A NET felújítása miatt csúszik a Gólyabál időpontja, és nem használhatjuk a Lepényépületet. Teljesen új leosztásban kell rendezzük a Bált, de a nehézségeket áthidaljuk, és ha lehet, még jobb hangulatban telik az este. Végre hajtjuk minden idők leggyorsabb bál utáni pakolását, reggel 7 órára csillog a NET.

A tisztújító közgyűlésen, év instruktorának választjuk Lőrincz M. Ákost, pedig lyukat beszélt az emberek hasába (az évértékelő aztán szokás maradt). Az Egyesület új elnöke Herczeg György.

_________________________________________

2007

Március elején először kerül megszervezésre az IÖCS Sítábor. Sikere osztatlan, már a síelés ideje alatt eldől, lesz folytatás.

Az Instruktorképzés témája „Harcosok Klubja”. Az első képzésnek a Bőrgyógyászati Klinika előadó terme ad otthont, majd átvonulunk az EFK Vas utcai épületébe. A síelés ideje alatt a „Bolhapiac”-on csereberélhetik a blasztok az imidzs kellékeket. A portyát kénytelenek vagyunk lefújni a kialakult feszült közbiztonsági helyzet miatt. Végül Gesztes után rendezzük meg.

Várgesztesen élő előadás helyett filmmel mutatkoznak be képzéscsoportok, és így érthetőbbek lettek a produkciók. Megszületik a seniorgyűrű és a seniorkönyv. Másodavatjuk az aktív, de már a második 6 évüket ledolgozó seniorjainkat. A Rabszolgavásár helyett idén Vurstli van.

Áprilisban az HÖK a Korányi Szakkollégium és az IÖCS közös munkájának gyümölcseként megrendezésre kerül az „Semmelweis Kulturális Napok”, mely keretében többek között szavalóversenyt, a Virtuózok Viadalát, és a „Koponyák” előadássorozatot élvezhetik a résztvevők. A hét lezárásaként a NET Dísztermében megrendezett gálán a legszínvonalasabb produkciókból láthatunk egy csokrot. Vendégelőadó a Makám együttes.

Elmarad a Prágai Sörtúra. Létrejön az IÖCS telefonflottája. Elkészül az első gólyáknak szóló gólyatábori honlap.

Hatnapos a Gólyatábor. Témája állatkert. Több tavalyi program kikerül a menüből, de visszakerül a vízivetélkedő. A Kristály strand bezárása miatt, a Fényes Fürdő fogad minket. Egy napra szűkül a sportnap.

Elég sok a zűr volt az előttünk Tatán táborozókkal, ezért a szomszédság fokozottan kiélezett az esti programok hangosságára. A problémák elkerülése végett igyekszünk kompromisszumra jutni velük (ez sikerül is), de így sajnos nincs mód az iszapbirkózás megrendezésére. Cserébe táncversenyt és az egész éjszakás pókerversenyt szervezzük a Vurstli keretében. A pizzasütő gebin Magyaros Csárdává alakul, és bemutatkozik a Rekreációs gebin.

Az IÖCS főhadiszállása az F 08/3-as irodából az új hallgatói központba költözik. Az F18 és az F 08/3–as irodák megszűnése. Az új iroda kényelmes és jól felszerelt, de azért fájdalmas a 08 utolsó zárása. A két régi helység együtt 14 évig volt az IÖCS otthona…

A Gólyahajó időpontja visszakerül 18-22 óra közé, utána afterparty. A Semmelweis Egyetemi Börze a NET Aulába kerül.

A Gólyabál a NET-ben van, ahol újra használhatjuk a Lepényépület egy részét, bár csak korlátozott mértékben. A bál ismét kap kerettörténetet: filmvilág. Új gebinként jelennek meg a különálló sörcsapok. Hosszú idő óta a legnyugodtabb Bálunk.

A tisztújító közgyűlésen lobogót kap a csoport, Év instruktorának választjuk Herczeg Györgyöt. A volt vezetőség csak egyetlen tagja indul újra, Rébb Anikó, az IÖCS második senior elnöke.

_________________________________________

Rövid történetünk „végére”: a jelenbe érkezett. A fenti írást/történelmet nem csak emléknek, hanem tanulságnak szánjuk mindazoknak, akik bármilyen módon az IÖCS-höz kapcsolódnak, akár most, akár a jövőben.

Amint láthatod, Kedves Olvasó, történetünk korántsem teljes, néhol egész évszámok hiányoznak. Ha úgy érzed, hogy olyan, számodra fontos, kedves emléked van, mely sok instruktorra, vagy akár az egész IÖCS-re meghatározó történést, fordulatot idéz meg, esetleg csak hozzátennél, javítanál a fentieken, örömmel fogadjuk az alábbi e-mail címre: tortenelem@iocs.hu

2008. április 9.

ozzászólás “Történelmünk&rdquo témában;

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük