Kulturális Napok – félidőben

A Semmelweis Egyetemi Kulturális Napok második megmérettetésén, eredményhirdetésén is túl vagyunk. Ez a négy évvel ezelőtt fogant hallgatói kezdeményezés, melynek fő célja a hallgatók egymás közti kapcsolatainak megerősítése a kultúra határain belül, folyamatos bővülésen ment keresztül létrejötte óta. Nincs ez másképp idén sem.

Március 9-én, kedden vette hivatalosan is kezdetét a Kulturális Napok a NET Dísztermében tartott díjkiosztóval, melyen az ALKOSS Képzőművészeti és Irodalmi Pályázat nyerteseit hirdették ki és jutalmazták meg. Bár sokan csak másnap értesülhettek az eseményről az aula paravánjait látva, az est az est így is sok pályázónak okozott örömet eredményes szereplésének köszönhetően.

A művek a rendezvénysorozat végéig, március 18-ig megtekinthetők a helyszínen.

Másnap már komolyabb érdeklődés kísérte a sokak által kedvelt, és egyre többek által látogatott Virtuózok Viadala hangszeres-énekes versenyt, mely idén huszonkét föllépővel az esti órákig eltartott. Örömet okozott és egyben elismerést jelentett a rendezőknek, hogy míg a megnyitót prof. Szél Ágoston általános rektorhelyettes látogatta meg, addig a zenészek párbaját prof. Kellermayer Miklós oktatási és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes zsűrielnökként kísérte figyelemmel az est folyamán.

A Kulturális Napok idén a tavalyinál még nagyobb lendülettel indult útjára, amit az indulók megnövekedett létszáma is mutat. Ugyanakkor elmondható róla, hogy még mindig igen csekély hallgatói érdeklődésnek örvend. Megpróbálva elvonatkoztatni a szervezői szemszögtől, föltettem a kérdést: mitől lehet mégis érdekes egy hallgatónak ez a rendezvény?

A válasz csak részben a kultúra és a tény, hogy a tanulmányok mellett sokszor kevesebb idő marad a kulturális kikapcsolódásra. Talán sokkal megfogóbb az a lehetőség, hogy személyes ismerősöket, barátokat lehet egy egészen új, vagy kevéssé ismert oldalukról megtekinteni. Meg tudná mondani bárki is, hogy egy évfolyamból hányan játszanak hangszeren? Hányan tanultak táncolni és táncolnak most is napi szinten? Ki írt valaha verset, prózát? Kötve hiszem. Az, hogy ezeken az estéken valóban igényes művészeti előadások láthatóak, csak az egyik érv, amiért minél többeknek érdemes eljönnie. Az viszont, hogy olyan emberekről derül ki, hogy magas szinten művelik a zenét, táncot, írást, akikről azelőtt föl sem merült volna – sokszor megdöbbentő és egyben rendkívül szép. Ezért érdemes benézni, akár csak egy órára is, a versenyekre, előadásokra.

Természetesen nincs veszve semmi, hiszen a Kulturális Napok második hete még csak most indul!

Mindjárt a hétfői szünnap után, március 16-án, kedd délután öttől kezdődik a Versmondó és Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny az I. sz. Gyerekgyógyászati Klinika könyvtárában.

Másnap, szerdán kapott helyet az EOK aulájában szintén öt órától a Művész – Mozgás, Egyéni és Csoportos Táncverseny, mint már korábban írtuk, instruktor főszervezésben. Ide is mindenképp érdemes benézni, hiszen a tavalyi hét föllépőhöz képest idén már tizenöten jelentkeztek, így a műsor valóban változatosnak ígérkezik mind létszámot tekintve (páros és csoportos produkciók), mind stílusban (a néptánctól a kubai salsáig).

Végül a hagyományos, legjobb indulókat fölvonultató Gálaest most koránt sem hagyományos helyszínen zárja a programsorozatot: idén prof. Tulassay Tivadar rektor úr felajánlásának köszönhetően a frissen fölújított Rektori Hivatal Semmelweis Szalonjában adhatnak elő a díjazottak. Aki még nem látta a megújult épületet belülről, annak kiváló lehetőség a megtekintésre és egyben tartalmas szórakozásra.

Szeretettel várunk Téged is a jövő héten!

Egy hozzászólás “Kulturális Napok – félidőben&rdquo témában;

  • Én nem minden nap tudom látogatni a honlapot, így kissé késve, sajnálattal olvasom, hogy pl. a versmondó versenyről lemaradtam. Talán jövőre :)

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük